Σαντορίνη Θεοφάνης - Το Ακρωτήρι

Καστέλλι 

Το Ακρωτήρι αποτελεί τόπο μεγάλης σημασίας και μοναδικό αξιοθέατο στη Σαντορίνη, μιας και εκεί βρίσκεται ο επισκέψιμος προϊστορικός χώρος του νησιού. Στην κορυφή του λόφου του Ακρωτηρίου δεσπόζει ο πύργος από το “Καστέλι”, ενός από τα πέντε κάστρα που ήκμασαν την περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί. 

Τότε, στους μεσαιωνικούς χρόνους, λεγόταν καστέλι Πούντα ή La Ponta, που σημαίνει στα μεσαιωνικά ιταλικά “κορυφή”. Το κάστρο αυτό χτίστηκε το 1335 και ένα χρόνο μετά δόθηκε στην οικογένεια Gozzadini από το Δούκα της Νάξου Νικόλα Σανούδο. Οι Gozzadini προέρχονταν από την Μπολόνια. Η ισχυρή αμυντική θέση του κάστρου επέτρεψε στους Gozzadini να το έχουν υπό την κατοχή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και στις πρώτες δεκαετίες της κατοχής της Σαντορίνης από τους Τούρκους, στα χέρια των οποίων έπεσε τελικά το 1617 (ενώ το υπόλοιπο νησί είχε καταληφθεί από το 1566).

Στη μέση του οικισμού βρισκόταν ο “Γουλάς”, δηλαδή ο Πύργος του Ακρωτηρίου. Μετά το σεισμό του 1956 υπέστη σοβαρές ζημιές, γι’ αυτό και σήμερα σώζεται μέρος του, με διαφορετική φυσικά μορφή από την αρχική.

Από το 2012 το Καστέλι του Ακρωτηρίου φιλοξενεί στην κορυφή του, στο Γουλά, μουσείο και εργαστήριο παραδοσιακών οργάνων. Συχνά διοργανώνονται στο χώρο αυτό βραδιές με μουσικές από όλον τον κόσμο, που προκαλούν το ενδιαφέρον των ντόπιων και των επισκεπτών του νησιού.